<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1126411190838871&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

 Kategorier: Smarthus

Et smarthus er en komplisert innretning hvor mange forskjellige elementer skal samkjøres, så det er lett å trå feil om man ikke vet hva man gjør. Disse fem feilgrepene er blant dem vi ser oftest.

1. Inkompatibelt utstyr

«Smarthus er enkelt!» Det er salgsargumentet til mange av aktørene som tilbyr enkeltstående løsninger av typen du kan montere selv. Og ja, de er som regel enkle å installere. Men uten et klart bilde av hva slags protokoller som benyttes, ender du fort opp med en mengde elementer som ikke kan kommunisere seg imellom.

I beste fall betyr det et smarthus som ikke føles særlig sammenhengende, og femten forskjellige apper å bytte mellom for å styre det. I verste fall fungerer ikke smarthuset i det hele tatt. Sensorer som ikke kan snakke med styringsmekanismen. Temperaturmålere som ikke er i stand til å endre temperaturen. Kort sagt – ikke akkurat ideelt.

Les også: Slik styrer du smarthuset ditt

En helhetlig løsning bygget på kompatible kommunikasjonsprotokoller er det som skaper et smarthus, der boligen selv er smart, og ikke bare er en beholder for en rekke smarte elementer som gjør hver sin greie uavhengig av hverandre.


2. Du styrer alt gjennom app

Så var det bare å finne fram mobilen for å senke markisen. Hvor la du den igjen?

Noen ganger er det veldig greit også å ha en bryter på veggen, for det er ganske frustrerende om du må finne fram mobiltelefonen hver gang du skal gjøre små justeringer. Da er det bedre å samle alle funksjoner i enkle og stilige bryterpaneler i tillegg. De som lar seg rive med av mobile muligheter innser som regel ganske raskt at enkelte ting er kommet for å bli. (Selv om det er deilig å kunne dempe belysningen fra sofaen også.)


Last ned gratis ebok: Slik kommer du i gang med smarthus


3. Du tenker for mye på pris

La det være klart – pris er selvsagt en viktig faktor. Men mange blir så opptatte av å spare penger at de ender opp med å skape en løsning med åpenbare mangler. Du kan kjøpe en bruktbil til vrakpantpris, men da har du også i praksis kjøpt vrakpant. Ved å sette sammen en skranglete løsning basert på billige gjør-det-selv-produkter, får du heller ikke akkurat Fremtidens Hjem.

smarthusfeller-pris-squashed.jpg

Slike billigprodukter risikerer ofte å være inkompatible med hverandre, går fortere i stykker, og er ofte laget av produsenter som forsvinner like fort som de dukker opp – og etterlater deg uten mulighet til å håndheve garantier.

Samtidig må du ikke la deg lure til å betale for mye, så vi anbefaler at du får tilbud fra noen forskjellige leverandører før du bestemmer deg.


4. Armerte vegger

Ok, så du har bestemt deg for en trådløs løsning, så du slipper å åpne vegger og tak. Da var det bare å lene seg tilbake, og … ingenting fungerer.

Alle som går for en trådløs smarthusløsning er nødt til å vite om det er armering i vegger, eller betonggulv mellom etasjer, ettersom det kan stoppe eller kraftig svekke signalene mellom enhetene. Om dette skjer har du vanligvis to valg:

Enten må du investere i en rekke forsterkere for å hjelpe signalet på vei, eller du må gå helt over til en kablet løsning, og dermed åpne tak og vegger likevel. Som en bonus er ofte produktene du har valgt inkompatible med kabler. Her snakker vi store unødvendige ekstrautgifter. Vi skal likevel skyte inn at HDL Buspro løser mange av disse problemene, siden det faktisk lar deg kombinere trådløst og kablet.

Pass uansett på å skaffe informasjon om strukturen i hjemmet ditt før du begynner å sette sammen en pakke. Det vil du sjeldent angre på.

 

5. Ubeskyttet nettverk

Kan du styre hjemmet ditt via app, er det viktig at kommunikasjonen mellom boligen og mobiltelefonen ikke går åpent over internett. Dersom uvedkommende får tilgang til kameraet du har installert ved inngangen, lysene som skal avsløre innbruddsforsøk, eller komfyren du koblet til nettverket for å kunne skru den av, er du ikke akkurat i noen heldig situasjon.

Smarthusfeller-sikkerhet-squashed.jpg

Det er ikke vanskelig å sikre kommunikasjonen med brannmur og krypterte nettverk, men du er avhengig av at det gjøres på riktig måte. Hør med forhandler og installatør, så du kan være sikker på at huset ditt ikke bare er smart og komfortabelt, men også 100 prosent trygt.

Klikk her for å laste ned eboken
last ned gratis ebok

Abonner på vår blogg